Zeleninové saláty jsou lehké, chutné svěží a může to být základ oběda či vhodná odpolední svačinka či večeře.

Pomůcky pro přípravu salátů

V salátové kuchyni nesmíte postrádat univerzální nůž, který vám pomůže nakrájet všechny potřebné přísady na drobné proužky, nudličky či kostičky. Také si pořiďte úspornou škrabku, která vám pomůže očistit některé druhy zeleniny a vytvoří velmi slabounké slupky.

Jestliže patříte mezi milovníky zálivek, které jsou husté, budete pro jejich přípravu potřebovat šlehací metly.

Hodně práce vám ušetří také struhadlo, které bude mít vyměnitelné a víceúčelové vložky.

Základní druhy listových salátů

V současné době je celoročně k dostání celá řada různých druhů listových salátů.

  • Ledový salát

Patří mezi velmi oblíbené druhy. Je chutný a křehký, navíc nám v lednici vydrží i několik dní a dá se připravovat samotný nebo v kombinaci s dalšími druhy zeleniny, ořechů a semínek.

  • Polníček

Má malé a drobné listy, které jsou pevné a mají tmavozelenou barvu. Jeho vůně je jemně ořechová. Opět jej můžeme kombinovat se zeleninou, ale i s některými druhy ovoce. Skvělý je ve směsi s jablky a ořechy.

  • Čekankové puky

Barva listů je světlá, neboť se pěstují v temném prostředí. Střed je hořký a není úplně ideální pro konzumaci.

  • Římský salát

Jeho listy jsou velmi křehké a mají jemnou chuť.