Podle tradiční čínské medicíny bychom mohly potraviny rozdělit do tří základních skupin – potraviny, které chladí, zahřívají a potraviny neutrální.
Na termický účinek nemá vliv, zda se jedná o potravinu studenou nebo teplou. Obecně bychom mohli říci, že čím více vody obsahuje, tím vyšší je její chladící účinek. Tyto potraviny jsou ideální pro teplé letní období.
Tipy na ochlazující potraviny
Do této skupiny patří syrová zelenina, především různé druhy salátů, lilek, ředkvičky, rajčata, okurky, olivy a cukety. Další skupinu tvoří tropické ovoce, mezi něž patří banány, kiwi a citrusy. Do jídelníčku můžete zařadit více jogurtů a mléčných výrobků a nezapomínejte ani na klíčky.
Mezi nápoji vedou zeleninové a ovocné šťávy, bylinné a zelné čaje, minerální vody, voda s plátkem citronu a čerstvou mátou a k dobrému jídlu i trochu bílého vína. Nápoje nesmějí být příliš studené, neboť mají negativní dopad na naši slezinu.
Tyto potraviny se dají velice snadno kombinovat s potravinami neutrálními, mezi něž patří různé druhy semínek a ořechů, luštěniny, rybí a telecí maso, plody moře, brambory a rýže.
Jídelníček by však neměl odpovídat pouze ročnímu období, ale také našemu aktuálnímu zdravotnímu stavu.