Pokud máte rádi sladké a zkoušíte hledat alternativu cukru, vyzkoušejte stévii. Jedná se o rostlinu z tropů, která kvete bílými kvítky, miluje teplo a našemu tělu nabízí celou řadu zdravotních výhod. Sladivé látky se nacházejí téměř v celé rostlině. Mezi její velké přednosti patří vysoká sladkost a nízký obsah kalorií.

Proč používat stévii jako sladidlo?

Kromě toho, že se jedná o sladidlo přírodního původu nabízí celou řadu zdravotních výhod. Podporuje zvýšenou produkci inzulínu, diabetici jej mohou využívat jako náhradu cukru. Také je to účinný stabilizátor glukózy, čímž podporuje správnou činnost slinivky. Obsahuje látky, které mají antibakteriální, antimykotické a protizánětlivé účinky. Může fungovat jako podpora při obtížích spojených s trávením. Látky v ní obsažené zklidní podrážděný žaludek, podpoří trávicí procesy a pomáhají snižovat projevy pálení žáhy. Stévie také snižuje touhu po tabákových a alkoholických produktech, může tedy být vhodným pomocníkem pro ty, kdo se snaží přestat kouřit nebo konzumovat alkohol.

Zařazení do jídelníčku

Nejvíce účinných látek obsahují syrové listy. Lze je využívat jakou součást nápojů nebo je můžeme přidat do salátů. Stévii lze také využívat jako extrakt, který je až 200x sladší než cukr, takže jej postačí opravdu malé množství.