Hubnutí je běh na dlouhou trať, vyžaduje poměrně dost trpělivosti, odhodlání, neobejdete se ani bez té pravé motivace. Kdo ale zhubnout chce, ten to s trochou dobré vůle dokáže. A abyste to měli o něco snazší, přinášíme vám pár tipů na zdravá jídla, která vám to usnadní.

Proč je třeba zdravě jíst?

Než si ale představíme konkrétní tipy na zdravá jídla, je důležité si říct, proč je to jídlo při hubnutí tak zásadní. Naše tělo je na něm závislé, právě prostřednictvím stravy mu dodáváme všechny potřebné vitamíny, minerály a živiny, a to včetně sacharidů, proteinů a tuků. A právě tady se na chvilku zastavíme. Aby tělo fungovalo tak, jak má, udržovalo se v kondici a mohly probíhat všechny potřebné procesy, je třeba mu vše potřebné dodávat, a to v určitém množství.

Bohužel, naše stravování je v poslední době založené spíš na konzumaci většího množství sacharidů, než jaké potřebujeme, proto často přibíráme a potýkáme se s nejrůznějšími potížemi. Konzumaci ovoce a zeleniny moc nedáme, navštěvujeme fast foody, jíme polotovary, na snídani, oběd ani večeři si nenajdeme moc času. Jídlo zhltneme, svačiny vynecháme. Zní to hrozně, že?

A teď už ke slíbeným tipům na zdravá jídla

Jejich konzumace nám pomůže s hubnutím, pozitivně zapůsobí i na celý náš organismus. Zdravých jídel je nespočet, my jsme vybrali alespoň 3, jako malou inspiraci. Tak pojďme na ně.

Celerová pomazánka s proteinovým chlebem

Nejen jako svačinka se hodí proteinový chleba s celerovou pomazánkou, na kterou budete potřebovat vajonézu, 50 g celeru, jarní cibulku, sůl, pepř, citronovou šťávu, trochu vody a kmín. Očištěný celer nastrouhejte najemno, smíchejte s vajonézou, přidejte nadrobno nakrájenou jarní cibulku, sůl a pepř. Zakapejte citronovou šťávou, promíchejte a nechte v ledničce vychladit. Pak můžete mazat na chleba.

Špagety bolognese

Kdo by je neměl rád? Špagety jsou oblíbený pokrm mnoha z nás, proč si je jednou nepřipravit zdravě? Potřebovat budete konjakové špagety, nízkosacharidový kečup, 15 g řepkového oleje, 30 g cibule, 75 g řapíkatého celeru, 50 g mletého libového masa, sůl a pepř, bazalku.

Na oleji osmahněte nadrobno nakrájený řapíkatý celer, přidejte cibulku a za chvíli i maso. Vše osolte, opepřete a opečte dohněda. Směs zalijte trochou kečupu, a povařte. Mezitím si připravte konjakové špagety. Nálev vylijte a špagety důkladně propláchněte vodou. Servírujte s omáčkou a ozdobte bazalkou.

Losos s řapíkatým celerem a fit salátkem

Losos je jedna z nejzdravějších ryb, poznejte jeho chuť i vy. Na jednu porci budete potřebovat 50 g filet lososa, 1 lžíci bylinkového dresinku, 15 g olivového oleje, 100 g řapíkatého celeru, sůl, pepř, 1 plátek citronu, 50 g salátových listů, 50 g cherry rajčátek nakrájených na polovinu.

Filet z lososa omyjte a osušte papírovou utěrkou, osolte, opepřete, položte na kousek pečícího papíru, zakápněte olivovým olejem a dejte do vyhřáté trouby. Pečte na 180 stupňů po dobu cca 15 minut. Mezitím si připravte celerovou přílohu, na kterou použijete oloupané světlejší řapíky. Nakrájejte je na kousky a krátce osmahněte na olivovém oleji. Pak smíchejte na kousky natrhané salátové listy s rajčátky a přidejte lžíci bylinkového dresinku. Řapíkatý celer a salát servírujte s lososem, kterého můžete ozdobit kolečkem citronu.